Regler mod import at kostumer

Vi ser efterhånden flere og flere danske butikker som importere billige kostumer fra Kina eller andre lande hvor der i produktionen, indgår forskellige kemikalier som ikke er tilladte her i Danmark. Tøj, babyudstyr og mode industrien har efterhånden fået taget hånd om dette problem og der er foretaget masser af skærpelser inden for fremstillingen af tøj. Det samme er dog ikke tilfældet når vi snakker kostumer og forskellige typer af udklædninger. Lidt som det var med babytøj og babyudstyr som bæreseler, slynger og strækvikler for nogle år siden. Mange af disse produceres stadig efter de ældre metoder med ulovlige tilsætnings stoffer da det ofte er billigere at gøre det på den måde. Af den grund er der nu kommet en masse snak om at stramme op på reglerne inden for dette område. Dog er det stadig en del som mener at det vil være at skyde gråspurve med kanoner. Grunden til dette er at i modsætning til et par cowboy bukser som man måske bruger i længere tid,så er det kostume noget som man høst bruger i nogle få timer om året, og dermed er den påvirkning du bliver udsat for minimal. Andre argumenter for at reglerne skal opstrammes er at mange af disse stoffer udskilles når kostumet så vaskes, og derved kan gå i forbindelse med vores grundvand, samt at de påvirker miljøet meget der hvor kostumerne produceres. Dette var også problemet med meget babyudstyr for nogle år siden, f.eks. bæreseler og strækvikler, men efter der kom nogle meget strenge krav til hele baby industrien, forsvandt disse problemer, og import reglerne blev meget nemmere. Læs mere om disse bæreseler og andre typer af import produkter fra Kina.

Som det er lige nu, så er der faktisk ingen regler på området, du kan som forhandler bestille alle de kostumer du vil hjem fra Kina og så efterfølgende sælge dem i din butik, uden at tænke nærmere over de forskellige miljø konsekvenser det måtte have eller hvilke kemikalier som dine produkter indeholder. Derfor er der lige nu masser af snak om at opstramme reglerne mod import af kostumer i hele EU, så at de skal overholde de samme regler som det gælder for almindeligt tøj.

Dog er der visse butikker i Danmark som udelukkende importere deres produkter fra større forhandlere, hvor kvaliteten er gennemtestet og man derfor er sikker på at de ikke indeholder skadelige stoffer af nogen art. Det er f.eks. nogle af de større forhandlere som gag og karnevalsshoppen.dk i Aalborg, en af de største forhandlere af kostumer og udklædninger i Aalborg og omegn. Læs mere om hvordan de har håndteret sagen her på http://www.onlinekostumer.dk

De fleste er temmelig enige om at problemet ikke er specielt stort herhjemme, den belastning vi i Danmark oplever fra disse produkter er minimal, både for den individuelle person men også på miljøet generelt. Spørgsmålet er nærmere om vi med god samvittighed kan blive ved med at importere produkter som vi ved forurener kraftigt der hvor de fremstilles, og i mange tilfælde bliver fremstillet af børn helt ned til 8års alderen? Har vi i et land som Danmark også et ansvar for at de produkter vi køber er fremstillet under ordentlige forhold, eller vil vi blot have produkterne så billige som mulige, og så efterfølgende se igennem fingere med hvad konsekvenser det så har på et globalt plan?

Se mere om dette i denne lille video om Import fra Kina til EU